Home »» Placement Papers »» All Papers »» UST Global »» Placement Paper

whole-testpaper chennai-2012-2013


1. Count the number of cubes in the figure given below.

      

Ans-8

 

2. Find the number of quadrilaterals in the given figure.

Ans-11

 

3. If two painters can complete two rooms in two hours, how many painters would it take to do 18 rooms in 6 hours?

Ans-6 painters

 

4. If two men stand back to back, walk in opposite directions for 4 metres, turn to the left and walk another 3 metres, what is the distance between them when they stop?

Ans-10 meters

 

5. There is a number, the second digit of which is smaller than its first digit by 4, and if the number was divided by the digit’s sum, the quotient would be 7. Can you find the number?

Ans-84

 

6. Find the alternative which contains fig .(X) as its part.

Ans-C

 

7. find out which of the answer figures (a), (b), (c) and (d) completes the figure matrix ?

Ans-A

 

8. What is missing in the last grid?

Ans-D

 

9. group the given figures into three classes using each figure only once.

           

A.  1,2,5 ; 3,7,8 ; 4,6,9           

B.   1,7,2 ; 3,9,6 ; 4,5,8

C.  2,3,8 ; 4,6,9 ; 1,5,7           

D.  5,6,9 ; 3,4,1 ; 2,7,8

Ans-A

 

10. Choose the set of figures which follows the given rule.

Rule : Closed figures losing their sides and open figures gaining their sides.

Ans-C

 

Section-2 -quantitative aptitude.

 

1. The average monthly salary of 12 workers and 3 managers in a factory was Rs. 600. When one of the manager whose salary was Rs. 720, was replaced with a new manager, then the average salary of the team went down to 580. What is the salary of the new manager?

Ans-Rs 420

 

2.  A students was asked to find the arithmetic mean of the numbers 3, 11, 7, 9, 15, 13, 8, 19, 17, 21, 14 and x. He found the mean to be 12. What should be the number in place of x?

Ans-7

 

3. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

A.        0         

B.        1

C.        10       

D.        19

Ans-D

 

4. When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g. What is the average weight of the remaining 59 students?

Ans-57 kgs

 

5. A motorist travel to a place 150 km away at an avearge speed of 50 km/hr and returns ar 30 km/hr.His average speed for the whole jouney in km/hr is

            A.  35

            B.  37

            C.  37.5          

            D.  40

Ans-C

 

6. A man walks 5 km toward south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 5 km. Now in which direction is he from the starting place?

A.        West   

B.        South

C.        North-East     

D.        South-West

Ans-D

 

7. Kamil is 40 m South-West of Linson. If Manu is 40 m South-East of Linson, then Manu  is in which direction of Kamil?

A.        East    

B.        West

C.        North-East     

D.        South

Ans-A

 

8. A river flows west to east and on the way turns left and goes in a semi-circle round a hillock, and then turns left at right angles. In which direction in the river finally flowing?

            A.  West         

            B.  East

            C.  North        

            D.  South

Ans-B

 

9. From his house, Lokesh went 15 kms to the North. Then he turned West and covered 10 kms. Then, he turned South and covered 5 kms. Fianlly turning to East, he covered 10 kms. In which directions is he from his house?

            A.  East          

            B.  West

            C.  North        

            D.  South

Ans-C

 

10. Going 50 m to the South of her house, Radhika turns left and goes another 20 m. Then, turning to the North, she goes 30 m and then starts walking to her house. In which direction is she walking now?

            A.  North-west           

            B.  North

            C.  South-west           

            D.  West

Ans-A

 

11. In an election contested by two parties, Party D secured 12% of the total votes more than Party R. If party R got 132,000 votes, by how many votes did it lose the election?

Ans-36000

 

12. When processing flower-nectar into honeybees' extract, a considerable amount of water gets reduced. How much flower-nectar must be processed to yield 1kg of honey, if nectar contains 50% water, and the honey obtained from this nectar contains 15% water?

Ans-1.7 kgs

 

13. Sudhil  got 30% of the maximum marks in an examination and failed by 10 marks. However, Paul who took the same examination got 40% of the total marks and got 15 marks more than the passing marks. What were the passing marks in the examination?

Ans-85

 

14. Vilma went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%. then what was the cost of the tax free items ?

            A.  Rs. 15       

            B.  Rs. 15.70

            C.  Rs. 19.70  

            D.  Rs. 20

Ans-C

 

15.  Raman's salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does he loss?uy

            A.  Rs. 25       

            B.  Rs. 50

            C.  Rs. 55

            D.  Rs. 75

Ans-D

 

16.  Midhun bought a microwave oven and paid 10 % less than the original price. He sold it with 30% profit on the price he had paid.What percentage of profit did Midhun earn on the original price?

            A.   17%         

            B.  20%

            C.  27%          

            D.  32%

Ans-A

 

17. Two merchants sell, each an article for Rs.1000. If Merchant A computes his profit on cost price, while Merchant B computes his profit on selling price, they end up making profits of 25% respectively. By how much is the profit made by Merchant B greater than that of Merchant A?

Ans-Rs 50

 

18. Jasin sold an article for Rs.56 which cost him Rs.x. If he had gained x% on his outlay, what was his cost?

Ans-Rs 40

 

19. A man sells two flats at the rate of Rs.1.995 lakhs each. On one he gains 5% and on the other, he loses 5%. His gain or loss percent in the whole transaction is

            A.   0.25% loss           

            B.   0.25% gain

            C.   2.5% loss

            D.  25% loss

Ans-A

 

20. One year payment to the servant is Rs. 200 plus one shirt. The servant leaves after 9 months and recieves Rs. 120 and a shirt. Then find the price of the shirt.

Ans-Rs 120

 

21.  Sound is said to travel in air at about 1100 feet per second. A man hears the axe striking the tree, 11/5 seconds after he sees it strike the tree. How far is the man from the wood chopper?

            A.   2197 ft    

            B.  2420 ft

            C.  2500 ft      

            D.   2629 ft

Ans-B

 

22. Pavan travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the remaining 5 hours at 24 mph speed. What is the average speed of Pavan's travel in mph?

Ans-37.5 mph

 

23. Praseedha and Midhun leave points x and y towards y and x respectively simultaneously and travel in the same route. After meeting each other on the way, Praseedha takes 4 hours to reach her destination, while Midhun takes 9 hours to reach his destination. If the speed of Praseedha is 48 km/hr, what is the speed of midhun?

Ans-20mph

 

24. A train travels at an average of 50 miles per hour for 2x1/2 hours and then travels at a speed of 70 miles per hour for 1x1/2 hours. How far did the train travels in the entire 4 hours?

            A.  120 miles  

            B.  150 miles

            C.  200 miles  

            D.  230 miles

Ans-D

 

25. A man in a train notices that he can count 21 telephone posts in one minute. If they are known to be 50 metres apart, then at what speed is the train travelling?

            A.  55 km/hr   

            B.  57 km/hr

            C.  60 km/hr   

            D.  63 km/hr

Ans-C

 

26. Karan can do a work in 3 days while Arjun can do the same work in 2 days. Both of them finish the work together and get Rs.150. What is the share of Karan?

            A.   Rs.30       

            B.   Rs.60

            C.   Rs.70       

            D.   Rs.75

Ans-B

 

27. Roonie and Evan are working on an assignment. Roonie takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Evan takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages?

            A.   7 hours 30 minutes          

            B.  8 hours

            C.  8 hours 15 minutes           

            D.  8 hours 25 minutes

Ans-C

 

28.  A can do a work in 15 days and B in 20 days. If they work on it together for 4 days, then the fraction of the work that is left is

            A.  1/4            

            B.  1/10

            C.  7/15          

            D.  8/15

Ans-D

 

29.       A, B and C are employed to do a piece of work for Rs.529. A and B together are supposed to do 19/23 of the work and Band C together 8/23 of the work. What amount should A be paid?

            A.  Rs.315      

            B.  Rs.345

            C.  Rs.355      

            D.   Rs.375

Ans-B

 

30. A and B can do a piece of work in 30 days, while B and C can do the same work in 24 days and C and A in 20 days. They all work together for 10 days when B and C leave. How many days more will A take to finish the work?

A.        18 days           

B.        24 days

C.        30 days           

D.        36 days

Ans-A

 

Section-3-non Verbal Reasoning

 

1. Look at this series: V, VIII, XI, XIV, __, XX, ... What number should fill the blank?

A.        IX       

B.        XXIII

C.        XV     

D.        XVII

Ans-D

 

2. Look at this series: 8, 43, 11, 41, __, 39, 17, ... What number should fill in the blank?

A.        8         

B.        14

C.        43       

D.        44

Ans-B

 

3. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

BCB, DED, FGF, HIH, ___

A.        JKJ     

B.        HJH

C.        IJI       

D.        JHJ

Ans-A

 

4. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

QAR, RAS, SAT, TAU, _____

A.        UAV  

B.        UAT

C.        TAS    

D.        TAT

Ans-A

5. Select correct pattern.

A.        1         

B.        2

C.        3         

D.        4

Ans-C

 

6. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?)

Problem Figures:                                              Answer Figures:

(A)          (B)           (C)         (D)                           (1)      (2)      (3)      (4)      (5)

A.        1         

B.        2

C.        3         

D.        4

E.         5

Ans-A

 

7. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).

Problem Figures:                            Answer Figures:

  (A)          (B)         (C)        (D)                          (1)      (2)         (3)          (4)        (5)

A.        1         

B.        2

C.        3         

D.        4

E.         5

Ans-B

 

8. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).

Problem Figures:                            Answer Figures:

(A)           (B)         (C)         (D)                     (1)         (2)         (3)         (4)        (5)

A.        1         

B.        2

C.        3         

D.        4

E.         5

Ans-C

 

9. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).

Problem Figures:                            Answer Figures:

(A)           (B)         (C)         (D)                     (1)         (2)         (3)         (4)        (5)

A.        1         

B.        2

C.        3         

D.        4

Ans-D

 

10. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).

Problem Figures:                            Answer Figures:

(A)           (B)         (C)         (D)                     (1)         (2)         (3)         (4)        (5)

 

A.        1         

B.        2

C.        3         

D.        4

Ans-D

 

11. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: All the harmoniums are instruments. All the instruments are flutes.

Conclusions:

   1. All the flutes are instruments.

   2. All the harmoniums are flutes.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-B

 

12. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: Some papers are pens. All the pencils are pens.

Conclusions:

   1. Some pens are pencils.

   2. Some pens are papers.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-E

 

13. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: Some dogs are bats. Some bats are cats.

Conclusions:

   1. Some dogs are cats.

   2. Some cats are dogs.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-D

 

14. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: All cars are cats. All fans are cats.

Conclusions:

   1. All cars are fans.

   2. Some fans are cars.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-D

 

15. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: All the trucks are flies. Some scooters are flies.

Conclusions:

   1. All the trucks are scooters.

   2. Some scooters are trucks.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-D

 

Section-4 Logical reasoning

 

1. Decide which of the arguments a ‘strong’ argument is and which a ‘weak’ argument is.

Statement: Should all the drugs patented and manufactured in Western countries be first tried out on sample basis before giving licence for sale to general public in India?

Arguments:

   1. Yes. Many such drugs require different doses and duration for Indian population and hence it is necessary.

   2. No. This is just not feasible and hence cannot be implemented.

A.        Only argument I is strong

B.        Only argument II is strong

C.        Either I or II is strong

D.        Neither I nor II is strong

Ans-A

 

2. Decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement

Statements: Government has spoiled many top ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions.

Conclusions:

   1. Government should appoint Directors of the financial institutes taking into consideration the expertise of the person in the area of finance.

   2. The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute.

A.        Only conclusion I follows

B.        Only conclusion II follows

C.        Either I or II follows

D.        Neither I nor II follows

E.         Both I and II follow

Ans-E

 

3. What conclusion can be drawn from the argument? Each paragraph is followed by five statements. One statement supports the author's argument better than the others do.

One of the warmest winters on record has put consumers in the mood to spend money. Spending is likely to be the strongest in thirteen years. During the month of February, sales of existing single-family homes hit an annual record rate of 4.75 million.

This paragraph best supports the statement that

A.        consumer spending will be higher thirteen years from now than it is today.

B.        more people buy houses in the month of February than in any other month.

C.        during the winter months, the prices of single-family homes are the lowest.

D.        there were about 4 million homes for sale during the month of February.

E.         warm winter weather is likely to affect the rate of home sales.

Ans-E

 

4. Find the statement that must be true according to the given information.

Tim's commute never bothered him because there were always seats available on the train and he was able to spend his 40 minutes comfortably reading the newspaper or catching up on paperwork. Ever since the train schedule changed, the train has been extremely crowded, and by the time the doors open at his station, there isn't a seat to be found.

A.        Tim would be better off taking the bus to work.

B.        Tim's commute is less comfortable since the train schedule changed.

C.        Many commuters will complain about the new train schedule.

D.        Tim will likely look for a new job closer to home.

Ans-B

 

5. Here are some words translated from an artificial language.

migenlasan means cupboard

lasanpoen means boardwalk

cuopdansa means pullman

Which word could mean "walkway"?

A.        poenmigen      

B.        cuopeisel

C.        lasandansa      

D.        poenforc

Ans-D

 

6. Three of the words will be in the same classification, the remaining one will not be. Your answer will be the one word that does NOT belong in the same classification as the others.

Which word does NOT belong with the others?

A.        rye      

B.        sourdough

C.        pumpernickel  

D.        loaf

Ans-A

 

7. Read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: No women teacher can play. Some women teachers are athletes.

Conclusions:

   1. Male athletes can play.

   2. Some athletes can play.

A.        Only conclusion I follows

B.        Only conclusion II follows

C.        Either I or II follows

D.        Neither I nor II follows

E.         Both I and II follow

Ans-D

 

8. Decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement: Severe drought is reported to have set in several parts of the country.

Courses of Action:

   1. Government should immediately make arrangement for providing financial assistance to those affected.

   2. Food, water and fodder should immediately be sent to all these areas to save the people and cattle.

A.        Only I follows

B.        Only II follows

C.        Either I or II follows

D.        Neither I nor II follows

E.         Both I and II follow

Ans-B

 

9. Find out which of the answer choices completes the same relationship with the third word

Window is to pane as book is to

A.        novel  

B.        glass

C.        cover  

D.        page

Ans-D

 

10. . Find out which of the answer choices completes the same relationship with the third word

Exercise is to gym as eating is to

A.        food   

B.        dieting

C.        fitness 

D.        restaurant

Ans-D

Comment

0 Answers